poniedziałek, 25 marca 2013

Babka czekoladowo-pomarańczowa


  • 75 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 75 g margaryny, o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki (30 ml) golden syrupu (dałam miód nawłociowy)
  • 45 g cukru ciemnego muscovado+ 100g brązowego trzcinowego (lub mniej)
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g kakao
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy + sok
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do temperatury 170ºC.
Przygotować formę keksówkę o pojemności 900 g: natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (piekłam w silikonowej)
Mąkę pszenną, sodę, kakao - przesiać.
Masło utrzeć z golden syrupem, najlepiej przy pomocy miksera. Dodać cukier i dokładnie utrzeć, do gładkości.
Przesiane suche składniki dodawać do ciasta na zmianę z jajkami (całymi). Czyli do masy maślanej dodać: kilka łyżek mąki, zmiksować, następnie jajko, zmiksować, znów mąkę, itd. do wyczerpania składników.
Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok, zmiksować. W tym momencie masa może wyglądać na lekko zwarzoną, ale nie panikować, tak może być.
Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek może być z grudkami ciasta).
Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz